Gryptas!

Steffo en Kaïs wonen in de stad Gryptas. Samen met de koning verwelkomen ze de kinderen in het kasteel die deze week komen genieten op het VOM-terrein. Naast hen staat een oude tijdmachine met een kleed eroverheen, Steffo en Kaïs hebben deze gevonden in de kelder van het kasteel van de koning. Wanneer de koning wegloopt, halen Steffo en Kaïs het grote kleed van de tijdmachine af, ze weten nog niet precies hoe deze werkt, maar Steffo is zeer handig en hij weet zeker dat hij de tijdmachine aan de praat kan krijgen. Plotseling komt er rook uit de machine en begint deze geluid te maken! Steffo en Kaïs kijken in de machine en vinden vervolgens een oude vaas, ze besluiten deze op het podium neer te zetten voor de rest van de week.
Diezelfde middag begint de tijdmachine weer te roken. Steffo en Kaïs horen gestommel en besluiten voorzichtig een kijkje te nemen: ineens stapt er een prinses uit de machine! Ze komt uit het jaar 810 voor Christus, daar is het koninkrijk in groot gevaar, omdat de prinses door twee mummies in de tijdmachine is gegooid en er nu dus geen opvolgster voor de troon is. De slechte broer van de Farao kan zo de macht overnemen, dus de prinses wilt het liefst direct terug naar haar eigen tijd. Ze weten echter niet hoe de tijdmachine werkt!
Steffo werkt de hele nacht aan de tijdmachine en de volgende ochtend denkt hij dat hij hem aan de praat kan krijgen. Op het moment dat ze willen starten, begint de machine weer te roken. Twee mummies stappen uit de machine, maken veel lawaai, stelen vervolgens de tijdsklok van de tijdmachine en rennen hard weg! Nu kan de prinses nog niet terug naar haar eigen tijd om het koninkrijk te redden! Steffo en Kaïs bedenken samen met de kinderen een plan om de mummies te vinden, ze kunnen nooit ver weg zijn. Door het verband te volgen dat de mummies tijdens hun vlucht hebben achtergelaten, wordt de tijdsklok van de tijdmachine uiteindelijk teruggevonden.
Wanneer de prinses eindelijk teruggezonden kan worden naar haar eigen tijd, blijkt ze ontvoerd te zijn door de mummies! Steffo en Kaïs willen haar gaan zoeken, omdat ze het zo erg vinden voor de prinses. Wel besluiten ze om morgen toch te gaan zwemmen, dus iedereen moet zijn zwemspullen meenemen naar het VOM-terrein.
Op weg naar het zwembad staat er een mummie bij de apotheek, Steffo bedenkt een plan om hem te vangen. Dit lukt en vervolgens lopen ze met de mummie naar het VOM-terrein. Dan komen ze de andere mummie in een bootje met de prinses tegen! Haar benen zitten al helemaal in het verband, want ze willen ook een mummie van haar maken. Er blijkt te weinig verband te zijn, daarom stond de andere mummie in de apotheek! Uiteindelijk kan de prinses voor de mummie geruild worden.
Maar de tijdmachine werkt nog steeds niet, dus de prinses kan nog niet teruggezonden worden naar haar eigen tijd. Er wordt een vossenjacht gehouden met allemaal oude personen uit Egypte. De uitslagen van de kinderen worden in de oude vaas gedaan (die de eerste ochtend uit de tijdmachine is gekomen) en wanneer Steffo de winnaar uit de vaas wilt trekken, haalt hij er een papiertje met een oude spreuk uit. De prinses leest de spreuk en vertelt vervolgens dat dit weleens de spreuk kan zijn om de mummies te hypnotiseren! Wanneer Kaïs nogmaals in de vaas kijkt, komt er nog een oude spreuk tevoorschijn, dit is de spreuk om de tijdmachine aan de praat te krijgen! Ze besluiten om het gewoon te proberen en alle kinderen de spreuk mee te laten schreeuwen: de twee mummies komen al snel gehypnotiseerd aanlopen, zo de tijdmachine in! Kaïs sluit hem snel en de tijdmachine begint vervolgens te roken. Wanneer ze de machine weer open doen, zijn de mummies verdwenen. Nu kan ook de prinses weer teruggezonden worden en zo is de rust in Gryptas weer teruggekeerd.