VOM in Space!

Jupi is een jongen die helemaal gek is van de ruimte en de sterren: hij kan dagen door zijn sterrenkijker naar de verschillende planeten turen! Ook heeft hij een kastje waarmee hij kan communiceren, wanneer je deze aanzet, hoor je allemaal vreemde geluiden vanuit de ruimte. Zijn zusje Veni is ook altijd druk met de ruimte, maar zij vindt vooral de sterren het leukst. Samen hebben ze de kinderen van de VOM-week uitgenodigd om alles te leren over de ruimte.
Plotseling komt er een vreemd persoon binnenlopen: niemand kan haar verstaan en ze ziet er een beetje eng uit! Ze staat constant met haar hand naar voren, maar ineens begrijpt Veni wat ze wilt: wanneer je een hand tegen haar hand aanhoudt, neemt zij de taal van die persoon over. Haar naam is Tinkan en zij vertelt Jupi en Veni dat ze van de planeet Arràmos komt, een heel mooie planeet. Om deze planeet te beschermen is er een groot schild omheen gebouwd. Alle bewoners van de planeet Arràmos hebben een speciaal voorwerp in hun ruimteschip om zo door het schild van deze planeet te komen. Helaas is dit voorwerp uit het schip van Tinkan gevallen, dus ze kan niet terug naar de planeet Arràmos! Zij ziet dat Jupi en Veni altijd door hun sterrenkijker kijken en daarom vraagt ze zich af of zij niet iets hebben gezien. Helaas is dit niet het geval, maar Jupi en Veni besluiten met alle kinderen om Tinkan te helpen zoeken.
De volgende ochtend staat er ineens een heel groot voorwerp op het podium, het blijkt ook een schip te zijn, maar van wie?! Tinkan wordt erbij gevraagd en zij schrikt: dit is namelijk geen schip van haar planeet, maar van de planeet Mutex! Zij hebben vast ook gehoord dat Tinkan haar voorwerp heeft laten vallen en komen het nu zoeken. De bewoners van de planeet Mutex willen graag op Arràmos komen om alle mooie spullen te stelen en de rest van de planeet te verwoesten. Dit mag natuurlijk niet gebeuren en daarom wordt er een plan gemaakt om het voorwerp van Tinkan als eerst te vinden. De bewoners van Mutex komen langs, Jupi, Veni en Tinkan verstoppen zich snel! De bewoners van Mutex praten wat, maar niemand kan ze verstaan, wanneer ze weg zijn, vertaald Tinkan wat ze verteld hebben: waarschijnlijk is het voorwerp van Tinkan door de druk in de ruimte in meerdere stukken kapot gesprongen. De kinderen worden in drie groepen verdeeld om de verschillende onderdelen van het voorwerp terug te vinden: de drie stukken worden teruggevonden en vervolgens in een houder gezet: er ontstaat een vreemd geluid en het voorwerp van Tinkan doet het weer!
De volgende ochtend komen de bewoners van Mutex aangelopen, ze maken een foto van Jupi en verdwijnen weer. Jupi en Veni weten niet waarom ze dit deden en gaan gewoon door met het programma, maar hoe verder de ochtend vordert, hoe vreemder Jupi gaat doen! Hij wordt ineens zilver en kan niet goed meer praten: hij verandert langzaam in een ruimtewezen! Na de lunch wordt Tinkan erbij geroepen en Jupi en Veni vertellen wat er is gebeurt. Tinkan vertelt dat we Jupi moeten de-fotograferen met de camera om zo het proces weer om te draaien. Er wordt een plan bedacht om de twee bewoners van Mutex te lokken: hun ruimteschip wordt aangezet en dit maakt zoveel herrie dat de twee bewoners hierop afkomen. Alle kinderen moeten muisstil zijn en Jupi, Veni en Tinkan pakken de camera van de twee bewoners van Mutex af. Ze maken snel een foto van Jupi en Tinkan maakt ook nog een foto van de twee bewoners van Mutex: nu moeten ze snel vluchten naar hun eigen planeet, omdat zij anders mens zullen worden!
De volgende ochtend is het schip van de twee bewoners van Mutex verdwenen. Die avond wordt er een groot afscheidsfeest voor Tinkan gegeven en dan zal zij weer vertrekken naar de planeet Arràmos.