Santa Guitaro!

De kinderen worden verwelkomd door de burgemeester van Santa Guitaro. Hij vertelt dat er een groot feest komt in de stad waarvoor alle kinderen zijn uitgenodigd. Het gaat om het jaarlijkse feest ter ere van de magische gitaar! Het is een hele eer om dit feest te mogen organiseren en daarom zijn er de afgelopen weken al voorrondes geweest om twee personen uit te kiezen. Er komen vier duo’s het podium op en na een spannend moment worden Leandra en Thalia dit jaar uitgekozen om het feest te organiseren!
Helaas gaat het diezelfde middag al mis: Letucia, een gemene vrouw, komt met haar hulpjes, Cac en Tus, op om de gitaar te stelen!
Cac en Tus pakken Leandra en Thalia vast, Letucia neemt de gitaar mee en samen rennen ze weg. O nee, nu is de gitaar weg en kan het feest niet doorgaan! Leandra en Thalia stellen de kinderen gerust, morgen bedenken we hier wel iets op, misschien kunnen we een grote nieuwe gitaar maken.
De volgende ochtend komen Letucia, Cas en Tus boos op. Letucia baalt als een stekker en zoekt het hele podium af: “Het moet hier toch ergens zijn!!”, schreeuwt zij naar Cac en Tus. “ We moeten het juiste muziekje vinden!!”.
Wanneer ze Leandra en Thalia op horen komen, vluchten ze weg.  Leandra en Thalia komen op en kijken bezorgd. Ze hebben van de burgemeester gehoord dat de gitaar niet zomaar een gitaar is, maar dat je iedereen in je macht kunt krijgen wanneer je hier het juiste melodietje op speelt! De kinderen vertellen dat Letucia, Cac en Tus hier eerder waren en naar dit juiste melodietje zochten! Dit betekent dat ze het nog niet hebben en dat Leandra en Thalia dus nog tijd hebben om de gitaar terug te vinden: alle kinderen moeten meedenken voor een plan, want Leandra en Thalia moeten ook nog dingen regelen voor wanneer het feest doorgaat.
Diezelfde middag lopen de eerste bewoners echter al gehypnotiseerd over het terrein! “Letucia is machtig, zij is de grootste” en “Letucia, u bent de baas”, roepen ze. Alle kinderen worden de tent ingeroepen, want Letucia heeft de melodie gevonden! Leandra en Thalia hebben gelukkig ook iets gevonden: in het oude gemeentehuis hebben zij het stadsboek van Santa Guitaro gevonden. Hier moeten vast oplossingen instaan voor dit probleem. Leandra en Thalia gaan het die avond doorlezen en slapen met oordopjes in!
Na een nacht het boek gelezen te hebben, komen Leandra en Thalia blij op: ze hebben iets gevonden!
Leandra en Thalia hebben in het boek gelezen dat er een tegen-spreuk in een grote cactus staat geschreven, maar zij weten niet in welke cactus. In het boek staat een omschrijving: “Volg de pijnlijke prikkels”. Na een paar keer raden komen ze er met de kinderen achter dat ze cactusprikkels moeten volgen; dit leidt naar een grote cactus waar de tegen-spreuk instaat! De gehypnotiseerde personen worden erbij geroepen en vervolgens wordt het ongedaan gemaakt: het komt weer goed!
Na nog een nacht het boek doorgenomen te hebben, komen Leandra en Thalia weer met iets nieuws: er staat ook in dat de magische gitaar door middel van heel veel lawaai niet meer werkt! Leandra en Thalia hebben een plan: wanneer we Letucia, Cac en Tus hier naartoe lokken, zullen zij op de gitaar gaan spelen om ons allemaal in hun macht te krijgen. Wij maken dan heel veel lawaai zodat de magische gitaar niet werkt en dan kunnen we ze oppakken! Thalia besluit de politie alvast te bellen en Leandra maakt met de kinderen muziekinstrumenten om straks veel lawaai te kunnen maken.
Diezelfde middag worden Letucia, Cas en Tus gelokt, overmeesterd door geluid en opgepakt door de politie. Vrijdagavond geven Leandra en Thalia het grote feest en zij dragen vervolgens het stokje over aan het volgende duo dat het feest mag organiseren voor het jaar daarop!